Er zijn een aantal oorzaken van vocht in huis, de meest voorkomende en bekende is opstijgend vocht. Opstijgend vocht ontstaat wanneer er grondwater in het metselwerk of metselwerk wordt opgezogen door een defecte of doorbroken vochtwerende baan.

  • Vochtdichte banen kunnen worden doorbroken of beschadigd door een aantal factoren, verzakkingen en bewegingen in de funderingen van een gebouw kunnen schade veroorzaken aan de vochtbestendige oorzaak waardoor het grondwater in het metselwerk kan binnendringen.
  • Een hoger maaiveld kan ook de vochtwerende baan doorbreken, dit komt meer voor bij de aanleg van een tuin of terras en het verhogen van het maaiveld tot boven de vochtwerende laag of dpc.

Waar moet je op letten bij lekkende afvoerbuizen of goten?

Vochtigheid kan ook voorkomen omdat door lekkende afvoerbuizen en goten of slecht gemonteerde ramen en deuren dit type doordringend vocht wordt genoemd.

  • Doordringend vocht kan ook veroorzaakt worden door een lekkend dak, de enige manier om dit te stoppen is door het probleem te verhelpen.
  • Elk gebied van een woning kan worden beïnvloed door doordringend vocht op vloer- of plafondniveau, soms kan dit type worden verward met optrekkend vocht en kan verkeerd worden behandeld.

Vochtproblemen moet je goed onderzoeken en aanpakken

De diagnose van de exacte oorzaak van een vochtprobleem is cruciaal bij de behandeling van het probleem, een slechte diagnose kan u veel geld kosten, en als u het werk zelf uitvoert zal een slechte diagnose u veel tijd en moeite kosten. Deskundig advies met een lekdetectie rapport moet worden gegeven voordat u zelf of een derde partij vochtbestendig wordt gemaakt.